COLLECTIECENTRUM NEDERLAND (CCNL) aMERSFOORT

CollectieCentrum Nederland (CCNL)

Amersfoort

Het Rijksmuseum had behoefte aan een geconditioneerde opslag ergens centraal gelegen in Nederland waar de kunstschatten - die tijdelijk niet tentoongesteld konden worden - opgeslagen konden worden in combinatie met een ruimte alwaar deze kunstcollectie naar behoefte kon worden onderworpen aan (groot) deskundig onderhoud.

De architect heeft deze wensen gebundeld door een bijzonder gebouw te ontwerpen, genaamd CollectieCentrum Nederland (CCNL). Met een vierkant oppervlak van 80 x 80 m¹ en een hoogte van 25 m¹ met daarvoor een laagbouw van 80 m¹ breed met een hoogte van 6 m¹ als zijnde ‘werkruimte’.

De gevels zijn afgewerkt met verticale Kalzip-banen op een achterconstructie met een uiteindelijke Rc-waarde van maar liefst 10,0 m²K/W.

Hierbij was de hoogte van 25 m¹, samen met een aangelast verstek aan de bovenzijde van elke baan, in combinatie met de windbelasting op de verschillende hoogtes een grote uitdaging tijdens het bekleden en afwerken van deze gevels.

Daarnaast zat een uniek detail op elke hoek van het gebouw, waarbij een volle Kalzip-baan haaks moest worden omgezet, zodat het leek alsof de banen door de hoek heen liepen. Nog niet eerder vertoond met banen van 25 m¹ lang, toch gelukt!

Totaal circa 8.000 m² aan Kalzip® 65/400 in AluPlusPatina Stucco.

 

 

Logo-s-website.png